Csiripek

    follow me on Twitter

    Friss topikok

    Oszd meg másokkal!

    Bookmark and Share


    Hegyalja-blog

    A Hegyalja Fesztivál hivatalos blogja. Infók első kézből.

    #hegya

    Nincs megjeleníthető elem

    Friss sajtóközlemény

    2009.07.16. 20:25 | korbely | Szólj hozzá!

    Címkék: head faithless attila nyári machine tizedik

    Minden korábbi rekordot megdöntött a nézőszám a tízéves Hegyalja Fesztivál első napján, így a jubiláló rendezvény szervezői és fellépői július 15. és 18. között az eddigi legnagyobb hegyaljás közönséggel ünnepelhetnek. A nyitónap estéje két olyan fellépő, a Kispál és a Borz, valamint a Tankcsapda koncertjével indult, akik az elmúlt tíz évben egyetlen Hegyalját sem hagytak ki. Különlegességgel készül a Machine Head és a Faithless is.

    A Hegyalja állandó fellépőjének számító 20 éves Tankcsapda szerda esti koncertjének záróakkordjaként a közönség, a zenekar és a fesztivál szervezői tortával ünnepelték a kettős évfordulót. A Hegyalja egy évtizedes történetében természetesen nem a Tankcsapda az egyetlen zenekar, amelynek élete szorosan összefonódott a Tisza-parti fesztivállal: a Kispál, a Subscribe, csak néhány név azok közül, akik az elmúlt 10 évben nem hagyták ki a fesztivált.
    Különlegességek külföldről

    Ma (csütörtök) este újabb elsőséggel rukkolnak elő a Hegyalja szervezői: az amerikai Machine Head lép fel, 15 év után látogatnak ismét Magyarországra, és először jönnek nyári zenei fesztiválra hazánkban.

    A Faithless holnapi (pénteki) DJ-szettje szintén ritkaság: az angol csapat nagyon ritkán turnézik DJ-szettel, idén Hegyalján kívül még két európai helyszínen láthatják rajongóik azt a produkciót, amivel a Hegyaljára is készül Sister Bliss és Maxi Jazz párosa.
    Három és fél hektártól 17 és félig

    Tíz évvel ezelőtt három színpadon 27 fellépővel indult, idén 10 színpadon több mint 200 fellépővel jubilál a Hegyalja. Az első évben a tokaj-rakamazi bulihoz még 3,5 hektárnyi terület is elég volt, idén, amikor minden eddiginél többen vannak a fesztiválozók a Tisza-parton, a Hegyalja programjai 17,5 hektáron zajlanak. A szervezők azonban már most azt tervezik, hogy jövőre újabb területekkel bővítik majd a helyszínt. A szervezők a tokaji és rakamazi városvezetéssel együtt dolgoznak azon, hogy a hegyaljások egyre növekvő táborát egyre bőségesebb programokkal várják és növeljék a terület befogadó-képességét.
    Idén várhatóan nem csupán a Hegyalján bulizók lesznek többen, mint eddig bármikor, de a kánikula miatt várhatóan vízből és sörből is rekordmennyiség fogy majd. Az elmúlt évben a fesztiválozók összesen 100 ezer korsónyi sört ittak meg a Hegyalján, az összes elfogyasztott folyadék pedig egy 12 méteres vasúti tartálykocsit is színültig töltött volna meg. Szirbek András, a Borsodi Sörgyár Zrt. marketing-vezetője elismerte: a magyarországi \"borsodis\" fesztiválok közül az első, és legnagyobb a Hegyalja.

    A jubiláló Hegyalja kulisszái mögött

    A fesztivál elmúlt tíz évéből a számok mellett persze különös történetből is van elég. A Motörhead tagjai például Tokajban, a Hegyalján lettek fröccsrajongóvá. De a Hegyalja-kulisszák mögött sok más sztori is akad. \"Az egyik legizgalmasabb pillanatunk talán az volt, amikor a 2005-ös nagy tiszai árvíz idején a Hegyalja-nyitás előtt két héttel a fesztiválterületen csónakáztunk. Másképp nem lehetett ugyanis közlekedni, mert a teljes területet elárasztotta a folyó. Abban az évben két héten keresztül szivattyúztuk és pumpáltuk vissza a Tiszába a vizet, hogy a nyitásra minden készen álljon. A nagyszínpad összeszerelésekor még gólyák sétálgattak mellettünk békákra vadászva, de persze mire elkezdődött az első koncert, a víznek és a gólyáknak is hűlt helye volt már\" - mesélte Bukovinszky Béla, fesztiválszervező.
    Először a tízéves fesztiválon

    A fesztivál története az elmúlt tíz évben nem csupán a fellépők történetével fonódott össze, de a régió életének is szerves részévé vált. Ennek a folyamatnak az egyik leglátványosabb eredménye, hogy a Hegyalja ebben az évben először kilép a fesztiválterületen túlra is.
    A szervezők azt is ösztönzik, hogy a fesztiválozók felfedezzék a környéket: a tokaji városbújócskában az a kihívás, hogy a fesztiválozóknak a környéket járva kell információt gyűjteni, amit a szervezők cserében ajándékokkal díjaznak. A hamarosan induló vetélkedésről továbbiakat az Info-sátorban lehet megtudni.

    A tavaly ősszel átadott tokaji Paulay Ede Színházban a rendezvény ideje alatt lép fel Lajkó Félix, szintén a színház ad otthont Nyári Attila a Hegyalja elmúlt tíz évét dokumentáló ünnepi fotókiállításának, és musical is lesz: a Képzelt Riport egy Amerikai Popfesztiválról a nyíregyházi Mandala Színház előadásában. Az idei újdonságok sora ezzel azonban még nem ért véget, hiszen ebben az évben először a Rézangyal speciális Hegyalja-kiadással készült a fesztiválra.
    A Hegyalján először jelentek meg a lebomló anyagból készülő poharak, tányérok. Az Ökorello munkatársa, Bakos István arra ösztönözte a fesztiválozókat, hogy akár vigyék a poharakat haza kertjeikbe, hiszen a komposztálás után kiváló tápanyaggá válnak a növények számára.

    A bejegyzés trackback címe:

    https://hegyalja.blog.hu/api/trackback/id/tr631250122

    Kommentek:

    A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

    Nincsenek hozzászólások.
    süti beállítások módosítása