Csiripek

    follow me on Twitter

    Friss topikok

    Oszd meg másokkal!

    Bookmark and Share


    Hegyalja-blog

    A Hegyalja Fesztivál hivatalos blogja. Infók első kézből.

    #hegya

    Nincs megjeleníthető elem

    Hegyalja szén-dioxid nélkül?

    2009.07.16. 09:27 | korbely | Szólj hozzá!

    Címkék: a és imre szabó kispál borz richard gerillakertészet reynolds

        Tokaj, 2009.07.15. 22:04 – A Hegyalja Fesztivál átállt tiszta áramra a nyitónapon, a Kispál és a Borz koncert előtt. Szerdán, 22 óra 4 perctől a fesztivál minden elektromos berendezése olyan árammal működik, amelynek előállításakor egyetlen gramm szén-dioxid sem szennyezi a levegőt.

         Idén a hegyaljások azt tűzték ki célul, hogy semlegesítik a szén-dioxid-terhelést, amit a fesztivál berendezéseinek áramigénye okoz. A fesztivál szervezői ezért ebben az évben mindent megtettek, hogy ne legyen elvi akadálya annak, hogy a Hegyalja elektromos berendezései tiszta árammal működjenek. A közeli Felsőzsolca határában működő Cervantes szélerőmű adja az alapot a hegyaljások elhatározásához. A fesztivál szervezői szerda este mutatták be, hogyan működhet egy 75 ezer látogatót vonzó rendezvény tiszta árammal.

         A tízéves Hegyalja lesz az első a hazai fesztiválok sorában, ahol a zöld fesztiválozás jegyében a Kispál koncert előtti pillanatban lezajlott átállás mellett elindul az Ökohelló program: a fesztivál minden eldobható pohara, tányéra természetben lebomló anyagból készült.

    Együtt a gerillakertészekkel

         A szén-dioxid-semleges hegyaljázás jegyében áprilistól országszerte harminc csapat többszáz gerillakertésze zöldítette a Hegyalja Fesztivált megelőzően a nagyvárosok elhanyagolt szegleteit azért, hogy a ZéróCO2 mozgalom aktív tagjaiként maga is részt vállaljon a Hegyalja Fesztivál szén-dioxid-kibocsátásának semlegesítésében. A csapatok a http://zeroco2.hegyaljafesztival.hu oldalon fotókkal is dokumentálták az illegális zöldítő akciókat. A harminc csapat több mint 200 négyzetméterrel gyarapította hazánk zöld területeit azokon a pontokon, ahol a legnagyobb a szükség: városi környezetben, elhanyagolt területeken. A ZéróCO2 mozgalmárok munkáját Richard Reynolds, a gerillakertészet egyik nemzetközi vezéralakja is elismerte májusi budapesti látogatásával. A csapatok most a Hegyalja Fesztiválra készülnek: pénteken (július 17.), fél 3-kor találkoznak az E-Misszió Zöld Színpadon.

         Részben a tiszai ciánszennyezés ösztönözte az első Hegyalja Fesztivál megszervezését tíz évvel ezelőtt, és a szervezők azóta sem feledték a rendezvény környezettudatos gyökereit. Idén Magyarországon először a tokaji happeningen találkozhatnak a fesztiválozók lebomló poharakkal, és a szervezők szerda este demonstrálják majd a tiszta áram szerepét a szén-dioxid kibocsátás csökkentésében.

    A szemléletformáláson túl

         A Hegyalján július 17-én, pénteken 15.00 órától a fesztiválozók Szabó Imre környezetvédelmi minisztert kérdezhetik. A miniszter nem sokkal a Hegyaljára gyűlő gerillakertészek találkozója után érkezik a Civil utcában található E-Misszió Zöld Sátorba. Érdekes találkozó lesz, egyik oldalon, akik illegálisan (?) „csinálják”, másik oldalon a hazai környezeti politika legmeghatározóbb személyiségei: a miniszter mellett az Országgyűlés környezetvédelmi bizottságának tagjai is Hegyaljára utaznak, és Illés Zoltán zöld politikus is részt vesz a találkozón.

    A bejegyzés trackback címe:

    https://hegyalja.blog.hu/api/trackback/id/tr961248801

    Kommentek:

    A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

    Nincsenek hozzászólások.
    süti beállítások módosítása