Csiripek

    follow me on Twitter

    Friss topikok

    Oszd meg másokkal!

    Bookmark and Share


    Hegyalja-blog

    A Hegyalja Fesztivál hivatalos blogja. Infók első kézből.

    #hegya

    Nincs megjeleníthető elem

    Rekordok és újítások a Hegyalján

    2009.07.23. 13:48 | korbely | Szólj hozzá!

    Címkék: farkas fejlesztések jános ernő rekordok májer basemant jaxx infrastrukturális

         „A fesztiválszakma olyan, mint a mezőgazdaság” – kezdte Bukovinszky Béla, a Hegyalja Fesztivál egyik szervezője az idei eredmények összegzését. Bár a vihartól tartva az utolsó napra prognosztizált napjegyesek nagyjából 50 százaléka nem indult neki a bulizásnak, így is teljes teltházzal zárta a négy napot a tokaj-rakamazi fesztivál. Minden idők rekordját megdöntve összesen 71 ezer fesztiválozó bulizott idén a Hegyalján. Jövőre a hegyaljások és az önkormányzatok nem csak a kemping vizesblokkjait fejlesztik, de - többek között - Fesztiválkatlannal és egy 4 kilométeres vízvezetékkel is készülnek. 

         Ebben az évben a tokaj-rakamazi fesztivál országos happeninggé nőtte ki magát. Budapestről és a főváros környékéről jóval többen érkeztek, mint a korábbi években, sőt, Nyugat-Magyarországról és Szlovákiából sem kevesen jöttek hegyaljázni. A fesztiválozók magját most is a kelet-magyarországi megyékből érkezők alkották.
     
         Teltház a Tiszán innen és túl – időjárástól függetlenül
     
         A legerősebb napon egy időben 16 ezer ember tombolt a fesztivál helyszínein. A legnépszerűbb rockkoncert a Machine Head fellépése volt, az elektronikus zenei fellépők koncertjei közül a Faithless DJ-szettjére mozogtak a legtöbben, a legnagyobb tömegeket vonzó magyar együttes pedig a Hegyalja Fesztivállal együtt szülinapozó húszéves Tankcsapda volt.
     
         A kedvezőtlen időjárás miatt a Basement Jaxx koncertje került veszélybe szombat este. Az együttes tagjai elkeseredetten vették tudomásul, hogy a nagyszínpad leáll, a hegyaljás stáb azonban nem engedte el a csapatot, másfél órányi megfeszített munkájuknak köszönhetően a Basement Jaxx és a N.O.H.A. is megtarthatta show-ját az A38 sátorban, fedél alatt, biztonságban.
     
         A lehetőséget nem csak a közönség díjazta, de a Basement Jaxx is: három nappal ezelőtt írtak a szervezőknek. Levelükben elmondták, milyen nagyra értékelik a stáb munkáját: „Különös hangulatú buli volt ez számunkra.” Annak ellenére, hogy jelmezekkel, nagyszínpadi show-val készültek, remekül érezték magukat az A38 sátor kisebb színpadán is, kevesebb kellékkel. „Ilyen műsorral még soha sehol nem léptünk fel, egyszerre volt live act és élő show, szerették a kritikusok és a közönség is. És mi is nagyon jól éreztük magunkat” – írta a zenekar.
     
         A fesztivál minden helyszíne végig teltházzal üzemelt. A Pepsi Színpadon például még a vihar után hajnali négykor is teltházas „ragga-raggával” tartotta ébren a hegyaljásokat Copy Con, miközben a színpad mögött már kelt fel a nap. Ugyanezen a viharos éjszakán az Ignite koncerten, a DeWalt sátorban egy gombostűt sem lehetett leejteni.
     
         A zúzósabb zenéknek teret adó DeWalt Sátor ráadásul úgy volt folyamatosan tele, hogy az előző évhez képest a sátor befogadóképességét másfélszeresére bővítették. Az A38 Sátor idén szintén megnövelt területtel szállt be a Hegyalja-buliba, ami jól is jött, hiszen az utolsó napon a vihar miatt a nagyszínpadra tervezett fellépőket és közönségüket is ez a sátor fogadta be. Az új helyszínek közül a tavaly megnyílt Malátabárt ebben az évben már szintén bővíteni kellett.
     
         De nem csak a fesztivál helyszínei és színpadai voltak tele: Tokajban, Rakamazon, a környékbeli Bodrogkeresztúron és Tarcalon a Hegyalja négy napja alatt még a legeldugottabb kiadó szobákat ismerő helyiek sem találtak szabad szállást, minden megtelt. „Nehéz héten vagyunk túl, de már el sem tudjuk képzelni, milyen lenne Tokaj a Hegyalja Fesztivál nélkül” – összegezte a város tapasztalatait elégedetten Májer János, Tokaj polgármestere.
     
         A Hegyalja maga volt a nyaralás
     
         A hegyaljások nem csupán két-három nagyobb koncert miatt érkeztek Tokajba, de nyaralni is jöttek a Hegyaljára. Ez a nem zenei programok látogatottságából is lemérhető. Amikor Götz Ildikó, Magyarország első borkirálynője 179 centijével, tűsarkakon elővezette a Hegyalja-borkóstolón a Götz Pincészet remekeit, az a maga nemében simán fölért egy Tankcsapda koncerttel.
     
         Az E-Misszió Zöld Sátor programjai is aktív közönségrészvétel mellett zajlottak. De a fesztiválhelyszíneken túl a város is tele volt. Ebben az évben a Hegyalja első alkalommal lépett ki a fesztiválterületen túlra, a fesztiválozók legnagyobb örömére. A Paulay Ede Színházban zajló koncertek, előadások és kiállítások is nagy sikerrel zajlottak, így jövőre még összehangoltabban, még több program lesz majd Tokajban is a Hegyalja idején. „A jövőben a tokaji 2500 fő befogadására alkalmas Fesztiválkatlan átadása egy újabb izgalmas helyszínnel gazdagítja majd a Hegyalja kínálatát” – tette hozzá Májer János, polgármester. 
     
     
         Majd’  másfélszer annyi folyadék, mint tavaly
     
         Válság ide vagy oda, a fesztiválozók áldoztak arra, hogy jól érezzék magukat. A Hegyalja összes italfogyasztása jóval nagyobb arányban nőtt, mint amennyivel a fesztiválozók száma.
     
         Sörből 128 ezer korsóval ittak meg idén a hegyaljások.  Vízből és üdítőből 25 %-al több fogyott, mint tavaly. Az előző évben összesen 65000 liter folyadékot ittak meg a fesztiválozók a négy nap alatt, azaz átlagosan 40 %-nal nőtt a hegyaljások folyadékfogyasztása a Hegyalja tavalyi kiadásához képest. Ez nem csak az időjárás számlájára írható.
     
         Az idei év egyik újítása, a Rézangyal Hegyalja Edition olyan nagy népszerűségnek örvendett, hogy a fesztivál zárónapján már kifogytak a webshop készletei. Persze, a készleteket újratöltik, az azonban, hogy a Rézangyal standjain már csütörtökön kimérték azt a mennyiséget, amit az előző évben a fesztivál négy napja alatt összesen, jól jelzi, milyen nagy keletje volt a Hegyalján a pálinkának.
     
         Augusztustól  már fejlesztésekkel készülnek a 11. Hegyaljára
     
         Farkas Ernő, Rakamaz polgármestere a fesztivál szombati napjára „Hegyalja 2029” feliratú pólóban érkezett, hogy ebben adja át a Hegyalja szervezőinek a díszpolgári címet. Bár az ünnepélyes díjátadót elsöpörte a vihar, a polgármester ruházatán díszelgő felirat már önmagában is jelezte, hogy a környékbeli települések a Hegyaljával hosszú távra terveznek. „Rakamaz és a Hegyalja mára elválaszthatatlan fogalmakká váltak. Ezt jelzi a Rakamaz által a hegyaljás csapatnak ítélt díszpolgári kitüntetés is” – fogalmazott Farkas Ernő, Rakamaz polgármestere.
     
         A fesztivál és a város a fejlesztésekben is szorosan együttműködik. Az ideihez hasonló átmeneti vízhiány kiküszöbölésére a rakamazi önkormányzat a tervek szerint jövőre kiépíti azt a négy kilométeres csővezetéket, amely a Hegyalja Fesztivál területét összeköti a rakamazi víztározóval, így a tokaji vízmű mellett innen is kapnak majd vizet a hegyaljások.
     
         A rakamazi önkormányzat által elnyert pályázati pénzből kiépül a Tisza-parti sétány, a fesztivál bejáratánál pedig a pass-konténer helyén egy nagy, épített fogadócsarnok várja majd a 11. Hegyalja közönségét. Emellett jövőre elkészül a fesztivál területén belül egy 150 fős, háromcsillagos hotel is. A nagyszabású fejlesztések munkálatai nem sokkal az idei fesztiválzárás után el is kezdődnek. A szervezők bővítik a kempinget és fejlesztik a zuhanyzókat is, hogy jövőre még komfortosabb körülmények fogadják a Hegyalja közönségét az ország legszerethetőbb fesztiválján.

    A bejegyzés trackback címe:

    https://hegyalja.blog.hu/api/trackback/id/tr171262906

    Kommentek:

    A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

    Nincsenek hozzászólások.
    süti beállítások módosítása