Csiripek

    follow me on Twitter

    Friss topikok

    Oszd meg másokkal!

    Bookmark and Share


    Hegyalja-blog

    A Hegyalja Fesztivál hivatalos blogja. Infók első kézből.

    #hegya

    Nincs megjeleníthető elem

    Zöld vadművelet - tegnapi sajtóközleményünk

    2008.06.05. 17:08 | korbely | 1 komment

    Címkék: zöld vadművelet gerillakertészet e misszió

    270 gerillakertész, 57 csapat, 20 település, egy nagy közös akció

    Országosan 57 csapatba tömörülve, 270 lelkes Vadművelő jelentkezett az április 22-én, a Föld Napján meghirdetetett felhívásra. A tavalyi ültetés már így is a világ legnagyobb összehangolt gerillakertészeti akciója volt, az idei azonban nagyságrendekkel túlszárnyalja azt. Június 5-én, azaz a Környezetvédelmi Világnapon kezdik meg akcióikat az ország legkülönbözőbb településein a titkos gerillakertészek, akik úgy gondolták, hogy szeretnék szebbé tenni környezetüket. A csapatok egy hónapon keresztül felváltva valósítják meg haditerveiket, hogy hazánk bizonyos pontjai, Egyházerdőtől Székesfehérváron át Berettyóújfaluig az éj leple alatt hirtelen kizöldüljenek majd.
           


    Hazánkban a „Gerillakertészkedést” immár második éve a Hegyalja Fesztivál kezdeményezte és finanszírozza, mely tudatos építkezéssel évről évre egyre nagyobb hangsúlyt fektet a fiatalok körében a környezetvédelem és a környezettudatosság kommunikációjára, valamint a rendezvény helyszínén a civil szerveződéseknek is egyre nagyobb teret ad. Idén a Fesztivál minden gerilla-résztvevőt egyenpólóval ajándékoz meg, a legjobb pályaművek pedig anyagi támogatást és fesztiválbelépőt is nyernek.

    Több mint húsz település gerillái jelentkeztek a felhívásra. Kaposvár, Miskolc, Zalaegerszeg, Tiszavasvári, Egyházerdő, Hajdúszoboszló, Debrecen, Tata, Örkény, Dabas, Pécs, Paks, Hajdúnánás, Tiszalök, Bicske, Vác, Szolnok, Székesfehérvár, Berettyóújfalu, Tököl és természetesen Budapest több közterülete is a kertészek célpontjai közt szerepel. Csak a fővárosban több mint 15 zöldszándékú csapat jelentkezett.
           
    Rendkívül pontos, átgondolt, tudatos akciótervek érkeztek, melyek közül sokból nem hiányzik a humor és irónia. Már a csapatok nevei is erről árulkodnak: GreenPeas, KrizanTEAM, Flowerpuff girls, Gerillázs, Terepmajom Kirakókészlet, Zöld KomManók, Lelkes Mag, a Hevenyészett Növényész –Alakulat, csak hogy néhány nevet említsünk.

    A létrehozandó gerillaakciók elnevezései - melyek hűen tükrözik az adott csapat saját üzenetét - hasonlóan bájosak vagy szellemesek. Van közöttük Fájdalommentes Beültetés, Öntözésre Ösztönzés, VNCS (Végzetes Narancssárga Csapás), Kutyaszar és Beton, avagy az Elveszett Zöld Illúziójának Visszaállítása, vagy a „Kutyakakit cserélek virágra” illetve a Zöld metrót! névre hallgató akcióterv (hogy csak néhányat említsünk a megannyi jó ötletből.)

    Az érdeklődők a www.zoldvadmuvelet.hu weboldalon nézhetik meg a benyújtott pályaműveket, illetve követhetik nyomon a megvalósult akciók, ültetések eredményeit. A Hegyalja Fesztivál szervezői pedig június 27-én hirdetik ki, hogy melyik öt csapat titkos küldetését tartották a legötletesebbnek.

    A bejegyzés trackback címe:

    https://hegyalja.blog.hu/api/trackback/id/tr66505393

    Kommentek:

    A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

    süti beállítások módosítása