Csiripek

    follow me on Twitter

    Friss topikok

    Oszd meg másokkal!

    Bookmark and Share


    Hegyalja-blog

    A Hegyalja Fesztivál hivatalos blogja. Infók első kézből.

    #hegya

    Nincs megjeleníthető elem

    Tippek: egyszerűen a klímaváltozás ellen

    2008.06.06. 08:23 | korbely | Szólj hozzá!

    Címkék: európai unió környezetvédelem klímaváltozás e misszó

    - A használt üvegeket vigye el visszaváltóba, a papírt és kartondobozt, műanyagot, fémdobozokat válassza külön a többi szeméttől. Egy alumínium doboz újrahasznosításával az annak legyártásához szükséges energia 90 %-a megtakarítható - minden kilogramm alumínium előállításával 9 kg széndioxid kibocsátás keletkezik!

    - Használja újra bevásárlótáskáját! Vásárláskor energiát takarítunk meg, és a hulladéktermelést is csökkentjük, ha újra használható zacskókat használunk ahelyett, hogy minden üzletben elfogadjuk az eldobható zacskót.

    - Válasszon minél kevesebb csomagolóanyagba csomagolt terméket, és amikor lehet, vegyen utántölthetőt! Ezzel is csökkentheti a hulladéktermelést és az energiafelhasználást!

    - Hasznosítsa újra a szerves hulladékot! A szeméttelepek az EU üvegházhatást okozó gázkibocsátásának körülbelül 3 %-áért felelnek a biológiailag lebomló hulladékok által termelt metán miatt. Ezt a problémát kiküszöbölheti, ha újra hasznosítja a szerves hulladékot, vagy komposztálja, ha van kertje!

    - Cserélje le szimpla üvegű ablakait duplaüvegű ablakokra! Ez ugyan először befektetést igényel, de a felére csökkenti az ablakon át történő energiaveszteséget, és hosszú távon kifizetődő, akár 70 %-kal is csökkentheti az energiaveszteséget.

    - Ne tegyen forró vagy meleg ételt a hűtőszekrénybe! Energiát takarít meg azzal, ha megvárja, amíg lehűl az étel, s csak az után teszi a hűtőszekrénybe.

    - Kapcsolja le a villanyt, ha nincs rá szüksége! 5 lámpa lekapcsolásával a folyosókon és a szobákban, ha nincs rájuk szükség, évi kb. 60 eurot takaríthatunk meg, és ezáltal évi kb. 400 kg-mal csökkenthetjük a széndioxid kibocsátást

    - Használjon energiatakarékos égőket: már egyetlen izzó is akár 60 euro megtakarítást és 400 kg széndioxid kibocsátás csökkentést eredményez az élettartama alatt - és akár tízszer hosszabb ideig használhatók, mint a hagyományos izzók.

    - Ne hagyja készenléti állapotban az elektromos készülékeket! Használja a készülék "be/ki" főkapcsolóját. Egy 3 óra hosszan bekapcsolt televízió készülék (ez az átlagos idő, amelyet az európaiak TV nézéssel töltenek), amely ezt követően a hátralévő 21 órán keresztül készenléti állapotban van, a készenléti állapotban használja fel az

    - Ha már nem használja, húzza ki a csatlakozóból a mobiltelefon töltőt! A töltő akkor is fogyaszt áramot, ha nincs telefon rácsatlakoztatva. Becslések szerint az energia 98 %-a megy kárba, ha a töltőt állandóan bedugva tartjuk.

    - Fedje le edényeit főzés közben! Ezzel az ételek készítéséhez szükséges sok energia megtakarítható. Még hatékonyabb, ha kuktafazekat és más nyomástartó gőzölő edényeket használ: ezek kb. 70 %-os energia megtakarítást biztosíthatnak!

    - Zuhanyozzon fürdés helyett! Zuhanyozáshoz negyedannyi energia szükséges. Az energia megtakarítás maximalizálásához használjon kis vízátfolyású zuhanyrózsát, amely olcsó és ugyanazt a kényelmet biztosítja.

    - Zárja el a csapot! Ha fogmosás között elzárja a csapot, több liter vizet megtakaríthat. S a csöpögő csapok annyi vizet használnak el, amennyi elegendő havonta egy kád teletöltéséhez, ezért ügyeljen rá, hogy a csapok el legyenek zárva. Munkába járáshoz próbálja meg a következők valamelyikét: kerékpározás, gyaloglás, közös autóhasználat, tömegközlekedés, távmunka. Átlagosan az autó motorjában elégetett minden üzemanyag egy literjére vetítve a széndioxid kibocsátás több mint 2,5 kg.

    - Új autó vásárlásakor vegye figyelembe az új autó üzemanyag takarékosságát! Az európai jogszabályok szerint új autók esetében az autógyártóknak a bemutató termekben és a hirdetésekben fel kell tüntetniük a széndioxid kibocsátásra és üzemanyag fogyasztásra vonatkozó információkat.

    - Ellenőrizze a megfelelő guminyomást az abroncsban: ha a nyomás 0,5 bar-ral kisebb, az ellenállás leküzdése miatt az autó üzemanyag fogyasztása 2,5 %-kal nő, és így 2,5 %-kal több széndioxidot bocsát ki.

    - Hallott már az öko-vezetésről? 5 %-kal csökkentheti az üzemanyag fogyasztást. Az autót a gázpedál túlzott lenyomása nélkül hozza mozgásba, és amint lehet, kapcsoljon magasabb sebességfokozatba, majd tartsa folyamatosan a sebességet. A Berlin - Budapest oda-vissza út személyenként 200-250 kg széndioxid kibocsátást jelent.

    - Közlekedjen vonattal! Az autójában egyedül utazó ember kilométerenként háromszor annyi széndioxidot bocsát ki kilométerenként, mint az, aki vonattal utazik.

    (forrás: EU Bizottság, klímakampány)

    A bejegyzés trackback címe:

    https://hegyalja.blog.hu/api/trackback/id/tr35506274

    Kommentek:

    A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

    Nincsenek hozzászólások.
    süti beállítások módosítása