Csiripek

    follow me on Twitter

    Friss topikok

    Oszd meg másokkal!

    Bookmark and Share


    Hegyalja-blog

    A Hegyalja Fesztivál hivatalos blogja. Infók első kézből.

    #hegya

    Nincs megjeleníthető elem

    Gerillaóra Reynolds professzorral

    2009.05.15. 08:46 | korbely | Szólj hozzá!

    Címkék: richard gerillakertészet reynolds zéróco2

    2009. május 18-án, délután nyilvános partizán-workshop a Holdudvarban: Richard Reynolds tart továbbképzést a nagyvárosi ültetőknek


    A gerillavezér a Margitszigetre veszi be magát

    Richard május 18-án, délután 5 órakor kezdi a hazai illegális ültetők, ZéróCO2 mozgalmárok továbbképzését a margitszigeti Holdudvarban - de a szervezők vitára és nem csak a zöld gerillákra számítanak. Este a résztvevők - dacolva a veszéllyel - a gyakorlatba ültetik át a tapasztalatokat.

    Veteránokat és újoncokat is várunk az év első gerillakertészkedő-
    találkozójára!

    Az illegális kertészek majd' 30 éve vívják a maguk harcát a nagyvárosok betondzsungelében. Magyarországon három éve gyűjt egyre több követőt a gerillakertészkedők mozgalma, a Zöld Vadművelet, amit idén ZéróCO2 névre kereszteltek a hegyaljások. Munkájukra a British Council és a Studio Metropolitana is felfigyelt és meghívta a Margitszigetre, a Holdudvarba Richard Reynoldsot, a gerillakertészkedők elsőszámú nemzetközi magvetőjét.


    Legalizálás vagy magbomba a virágládába?
    Richard Reynolds és hazai követői a Holdudvarban nem csak arra kapnak lehetőséget, hogy megismerjék egymás eszköztárát és megbeszéljék a legközelebbi bevetés színhelyét, de Richard megmutatja, milyen volt gerillakertészkedni a 70-es évek Londonjában, Amerikájában.

    Jellemző, hogy Richard weboldalán és a 
    http://zeroco2.hegyaljafesztival.hu oldalon is felhívják a figyelmet arra, hogyan viselkedjen az illegális ültető, ha rendőrrel, közterület-felügyelővel találkozik. Az oldalakról kiderül: elfutni nem éri meg, a hatóságok rendszerint elnézéssel viseltetnek a kertészkedőkkel szemben. A rendszerint fontos szó: tudni kell, hogy hol a határ, akkor is, ha a város-zöldítés közös ügy.

    Ha magbombázásra nem is, de vitára számítanak a szervezők, ezért semleges területet választottak: a Margitsziget remélhetően minden résztvevő számára kellőképpen nyugodt, zöld környezetet jelent.


    Gerillakertészkedni? Hogyan? Mikor?
    A „civil városi tájszépítéshez" nem kell más, csak néhány mérsékelten lelkes, de fokozottan kalandkedvelő ember, sok környezetével elégedetlen, termékeny közösség, terméketlen járdaszélek, kutyafuttatók, játszóterek - ásó, kapa és néhány cserépnyi élő, a városi klímát jól tűrő növény. Az akciók lényege, hogy a résztvevő önkéntes kertészek maguk állnak neki, hogy kétkezi munkával szebbé és zöldebbé tegyék környezetüket.

    Nem lepődnénk meg, ha a margitszigeti találkozót, még este 10 óra körül egy ültető-akció követné, valahol Budapesten, egy forgalmas helyen. A ZéróCO2 gerillái készülnek valamire - csatlakozz Te is!


    Linkek:
    Richard weboldala: 
    http://www.guerrillagardening.org
    http://zeroco2.hegyaljafesztival.hu
    Richard házigazdái: 
    http://creativecities.britishcouncil.org
    http://www.studmet.hu


    A ZéróCO2 kezdeményezésről
    A Hegyalja Fesztivál a ZéróCO2 kezdeményezéssel támogatja Magyarország gerillakertészeit: bázist kínál nekik a 
    http://zeroco2.hegyaljafesztival.hu
     oldalon, ahol megmutathatják, miként borítják zöldbe az országot. A fesztivál évek óta a gerillakertészek, a környezetvédelem iránt elkötelezettek éves találkozójának is otthont ad. A ZéróCO2 a Zöld Vadművelet örököse, de több is annál: idén a Hegyalja környezetvédő törekvéseinek középpontjában a fesztivál által termelt szén-dioxid semlegesítése áll, a ZéróCO2 fogja össze ezeket a törekvéseket.

    A bejegyzés trackback címe:

    https://hegyalja.blog.hu/api/trackback/id/tr411122749

    Kommentek:

    A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

    Nincsenek hozzászólások.
    süti beállítások módosítása