Csiripek

    follow me on Twitter

    Friss topikok

    Oszd meg másokkal!

    Bookmark and Share


    Hegyalja-blog

    A Hegyalja Fesztivál hivatalos blogja. Infók első kézből.

    #hegya

    Nincs megjeleníthető elem

    Friss sajtóközlemény, még forró!

    2008.07.08. 16:28 | korbely | Szólj hozzá!

    Címkék: sajtóközlemény tokaj demonstráció hegyalja 38 as főút kamionok

    Tovább zöldül Hegyalja - már a hét elején fesztiváli hangulat a Tisza-parton

    Az idei Hegyalja Fesztivál is demonstrációval kezdődik: a szervezők csatlakoztak a helyi civil szervezetek felhívásához, melynek célja a világörökség részének kamionmentesítése. A menet szerdán délután három órakor indul a fesztvál bejárata elől.

    Segíts te is megmenteni Tokajt, a világörökség részét a negyventonnás kamionok áradatától – ezt kérik az idén is azok a fesztiválozók és helyi polgárok, akik a Hegyalja Fesztivál nulladik napján lovaskocsira ülnek vagy kerékpárrra pattantak és úgy demonstrálnak a 38-as főutat mentesítő 39-es főút megépítéséért. A szervezők azt hitték a tavalyi demonstráció alkalmával, hogy egyedi alkalomról van szó, azonban tévedtek: az idén is elindul a kritikus tömeg a fesztivál bejárata elől Tarcal irányába, majd vissza.



    A Hegyalja Fesztivál, mint a környezetvédelem és a helyi társadalom iránt elkötelezett kulturális közösségi rendezvény az idén is támogatja a helyi civilek Kami-on/Kami-off elnevezésű akcióját, melynek célja változatlan: a közvélemény és a döntéshozók figyelmének felhívása a kialakult helyzetre és a megoldás mielőbbi kikényszerítése. A jelenlegi terhelés mellett veszélyben vannak a házak, a pincerendszer és a világhírű tokaji bor minőségét, nemzetközi megítélését is féltik a helyiek. A szervező Ökorelló Csapat és más helyi civilek, valamint a hozzájuk csatlakozók (önkormányzatok, magánszemélyek, közéleti személyiségek) arra hívják fel ilyenformán a figyelmet, hogy a világörökség részeként jegyzett Tokaj-Hegyalját tönkreteheti az átmenő forgalom, hiszen naponta több, mint másfélezer kamion halad át a 38-as főút mellett fekvő településeken.

    A fesztivál nem csak ezzel a támogatással, illetve zöld programjaival nyilvánítja ki elkötelezettségét, hiszen komoly visszhangot váltott ki a Zöld Vadművelet akció is. Felhívásukra országosan 57 csapatba tömörülve, 270 lelkes vadművelő 20 települést csinosított ki az éjszaka leple alatt.

    Több mint húsz település gerillái jelentkeztek a felhívásra Nyíregyháza, Kaposvár, Miskolc, Zalaegerszeg, Tiszavasvári, Egyházerdő, Hajdúszoboszló, Debrecen, Tata, Örkény, Dabas, Pécs, Paks, Hajdúnánás, Tiszalök, Bicske, Vác, Szolnok, Székesfehérvár, Berettyóújfalu, Tököl és természetesen Budapest több közterülete is a kertészek célpontjai közt szerepelt. Közülük másfélszázan fesztiválbérlettel lettek gazdagabbak.

    A helyszínen már kedden délután igazi fesztiválhangulat uralkodik: bár a programok csak szerdán kezdődnek, a fesztiválozók egy jó része már sátrat vert és várja a nulladik napi csemegéket, egyebek közt a Vágtázó Csodaszarvas, a Besh O Drom, a Hobo Blues Band és mások koncertjeit. A jelek szerint az időjárás is megkegyelmez nekik, hiszen verőfényes az idő Tokaj és Rakamaz határán, a Tisza kempingben, s az előrejelzések szerint nincs is ok az aggodalomra.

    A bejegyzés trackback címe:

    https://hegyalja.blog.hu/api/trackback/id/tr43559027

    Kommentek:

    A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

    Nincsenek hozzászólások.
    süti beállítások módosítása